Top

Details

Agenda

01/06/2015 > 15/07/2015

Citroën DS 60 Years

Tickets Expo

Omschrijving

Naar aanleiding van de 60e verjaardag van de mytische Citroën DS organiseert Autoworld Brussel een retrospectieve met de steun van de invoerder Citroën & DS en in samenwerking met de ABCC (Amicale van Belgische Citroën Clubs).Een vijftiental Citroën DS’sen en ID’s, die de geschiedenis hebben helpen uittekenen van dit emblematische automodel tekenen present.
Bezoekers aan de tentoonstelling zullen zich kunnen verdiepen in de geschiedenis van de DS aan de hand van originele documenten van weleer en vitrines met schaalmodellen. Bedoeling is om de bezoekers een overzicht te bieden van de evolutie van het model en de afgeleide versies van de periode 1955-1975. 

Een greep uit het aanbod:
De introductie van het ‘premium merk DS’ valt samen met de DS verjaardag, dus mocht de nieuwe DS5 uiteraard niet ontbreken op het appel.
Fans van het witte doek zullen ongetwijfeld de originele en legendarische DS "taxi cab" uit de film ‘Back to the Future’ niet willen missen.
In de zone ‘Belgium at Autoworld’ zal voor deze gelegenheid een ‘Belgische’ DS te zien zijn die in de fabriek van Vorst werd geproduceerd.

In de zone van de tijdelijke tentoonstellingen zullen volgende modellen worden opgesteld:
- een oranje ID 19 met een wit dak uit 1958- een zwarte ID met een wit dak uit 1962 ‘in originele staat’ 
- een nachtblauwe DS 21 Chapron Majesty 1966 met zilverkleurig dak
- een DS die nog altijd in het bezit is van zijn eerste eigenaar, die nog iedere dag wordt gebruikt en die intussen… 840.000 km op de teller heeft staan!
- …
Ook de autosportliefhebbers worden niet vergeten….

Speciaal voor hen wordt de originele DS tentoongesteld die aan de ‘Ronde de Chamonix’ heeft deelgenomen, uitgeleend door het Conservatoire Citroën.Ook de sportieve versie van de DS 21 – een exacte replica van het exemplaar dat in 1968 aan de start verscheen van de Rally van Monte-Carlo - zal schitteren op deze unieke tentoonstelling.

De DS, het meest mythische model van Citroën
De DS is wellicht de meest legendarische en de meest mythische Citroën die ooit werd gebouwd. DS staat voor het Franse woord ‘déesse’ (‘godin’). Dit model wordt dan ook vaak de ‘déesse de la route’ (‘godin van de weg’) genoemd.De voorstelling van de auto op 6 oktober 1955 op het autosalon van Parijs sloeg in als een bom. Nooit eerder was zoveel technologie in één model samengebracht.

De Citroën DS was ontwikkeld door een team ingenieurs onder leiding van André Lefèbvre en de (in die dagen bijzonder spectaculaire) carrosserie hebben we te danken aan de flamboyante Italiaanse artiest en beeldhouwer Flaminio Bertoni. De auto werd ook met een revolutionair hydraulisch systeem op pad gestuurd. Alleen al op de eerste dag van het autosalon werden meer dan 12.000 bestelbonnen voor de auto ingevuld. Over de volledige duur van het salon verkocht Citroën er ongeveer 80.000 van.

In 1957 bracht Citroën de ID op de markt, een goedkopere en eenvoudigere uitvoering.Van de ID/DS werden meerdere versies aangeboden: berline, break en cabriolet. Heel wat carrosseriespecialisten baseerden zich op de ‘break’ om ambulances te bouwen. Henri Chapron, die in opdracht van Citroën de cabriolet en de ‘prestige’ ontwierp, bouwde daarnaast verscheidene coupés en cabriolets onder zijn eigen naam. 

In 1999 eindigde de DS op een heel eervolle 3e plaats tijdens de verkiezing van de ‘Car of the 20th Century’. En op verzoek van het Britse tijdschrift ‘Classic & Sports Car’ verkoos een panel van designers de Citroën tot de ‘mooiste auto aller tijden’.

‘DS Parade’: zondag 14 juni 2015 
Op zondag 14 juni om 11.30 u vertrekt de DS PARADE, samengesteld uit historische en huidige DS’sen, vanaf de DS STORE van Drogenbos voor een rit van ongeveer 30 km langs de drukste wijken van Brussel. De stoet (inschrijvingen vóór vrijdag 5 juni op de site http://www.ds-parade.be) wordt ongeveer een uur later verwacht op de Esplanade van het Jubelpark  voor een bezoek aan de tentoonstelling ‘DS 60 YEARS’.


Foto's


Praktische info

Voor meer informatie gelieve het museum te contacteren

Jubelpark 11
1000 Brussel

Tel. : +32 2 736.41.65
Fax : +32 2 736.51.36

+32 2 736.41.65
 

Bestel je online tickets

Tickets

Privacybeleid   -   Cookies   -   Unsubscribe

Bij voortzetting van uw bezoek aan deze site, accepteert u het gebruik van cookies om uw ervaring te delen, evenals de correcte werking en doelgroep meting van onze website.

Meer info