Top

News

WHO’S WHO @ AUTOWORLD

News

Ze verwelkomen je, geven je inlichtingen, gidsen je en doen er alles aan om je bezoek aan Autoworld vlekkeloos te laten verlopen. Hun gezichten ken je dus waarschijnlijk al, maar weet je ook wie ze zijn? Vandaag laten we je kennismaken met André.  Deze vriendelijke man kent het museum als zijn broekzak. En dat is geen toeval! Al vanaf de eerste dag leeft hij letterlijk in het museum. Dat betekent dus al … 34 jaar.   

Met zijn 80 jaar heeft André alles al gedaan en gezien bij Autoworld. Buiten de algemene directie heeft hij (zowat) elke functie in het museum gehad. Hij is al een tijdje met pensioen, maar hij blijft nog steeds even gepassioneerd door het museum. Daarom is hij er altijd bij als we hem bijvoorbeeld om hulp vragen bij avondevenementen, bij het opstellen van expo's of om op de kinderen te letten die tijdens onze zomerworkshops Lego-auto's bouwden.  Met zijn grote glimlach en spontane karakter staat hij altijd voor ons klaar. “Dat vertellen we hem niet!”, en als hij als bewaker bij een privé-avondevenement staat, laat hij zich duidelijk horen.


Ik heb in het museum onvergetelijke momenten meegemaakt,” vertelt André. “De winter van 1986-1987 vergeet ik nooit. De Regie der Gebouwen moest de drie verwarmingsinstallaties komen vervangen. Buiten was het -17 °C … en binnen ook! Twee volledige dagen lang moesten de vijf Securitas-bewakers, ikzelf en een andere medewerker van de ene auto naar de andere rennen om de waterreservoirs leeg te maken, zodat het water niet zou bevriezen en de motor beschadigen. 
Hetzelfde deden we bij de wc's. We verwarmden water en goten dat in de leidingen.  Die toestand heeft een week geduurd!”
Avonden met honderden mensen, modeshows, auto-expo's, … André was er steeds bij. “In het begin stond de tussenverdieping ook vol met auto's. Telkens wanneer we die moesten verplaatsen, leek het wel alsof we alles in het museum moesten verhuizen. Nu gebruiken we speciale machines, maar toen hadden we alleen een krik en een compressor. Daarmee moesten we alle banden opnieuw opblazen … De voorbereiding voor een expo duurde vaak langer dan het evenement zelf.” Nadat het museum in 1986 de deuren opende, werd het jarenlang geleid door Yvan Mahy, de zoon van verzamelaar Ghislain Mahy. Achter de kantoren had hij een soort appartementje ingericht.  “Yvan Mahy werkte graag aan zijn auto's in het museum. Het maakte niet uit hoe laat het was: als we hem zagen, stond hij meestal met zijn hoofd onder een motorkap gebogen.  Het grappigste was dat de bezoekers niet wisten wie die man in zijn blauwe werkoverall eigenlijk was. Soms openden ze zelfs op eigen houtje de motorkappen van de auto's en moest ik hen er vriendelijk op wijzen dat dat niet mag.”

Eén ding is duidelijk: André weet alles over de geschiedenis van Autoworld.  Wij kunnen urenlang naar zijn anekdotes blijven luisteren. Als je hem in het museum tegenkomt, vraag hem dan zeker of hij je er ook eentje wil vertellen.  Zijn aanstekelijke charme maakt zijn verhalen nog boeiender!21/08/2020

Privacybeleid   -   Cookies   -   Unsubscribe

Bij voortzetting van uw bezoek aan deze site, accepteert u het gebruik van cookies om uw ervaring te delen, evenals de correcte werking en doelgroep meting van onze website.

Meer info