Top

News

16 OKTOBER TOT 13 DECEMBER: MAZDA 100 YEARS … in the spotlight

News

Als eerbetoon aan dit dynamische honderdjarige merk en met de steun van Mazda Motor Benelux zet Autoworld de geschiedenis in de kijker van 16 oktober tot 13 december aan de hand van een uitgebreide retrospectieve met beeldmateriaal, miniaturen en uiteraard een overzicht van de meest legendarische wagens van het merk met onder meer de legendarische Mazda 787B die speciaal voor deze gelegenheid uit het Le Mans museum wordt overgebracht.
Wie Mazda zegt, zegt ook Hiroshima. Dit jaar is het niet alleen 75 jaar geleden dat de Japanse stad werd gebombardeerd, maar ook 100 jaar geleden dat het bedrijf Mazda werd opgericht. En dit automerk is nog steeds erg nauw verbonden met de stad waar het ontstaan is.

Oorspronkelijk was Mazda een producent van kurkproducten, maar tijdens de verwoestende Tweede Wereldoorlog werd de fabriek volledig vernield. Als een feniks herrees het merk uit de as toen het, net zoals de volledige bevolking van de stad, zichzelf steen na steen moest heropbouwen op de ruïnes.

Het eerste voertuig dat Mazda produceerde, was een soort motorfiets met drie wielen. Achterop deze driewieler was een open bak gemonteerd. Dit kleine, handige voertuig kreeg de naam 'Mazda-Go'. Op de bak stond het logo van Mitsubishi, want de motorfietsen van Mazda werden eerst via het netwerk van Mitsubishi verkocht. 

De eerste echte auto die uit de Mazda-fabriek rolde, was de Mazda R360 in 1960. Deze 'keijidosha' ('licht voertuig') werd al snel het populairste autootje in het land van de rijzende zon. Het was een coupé met vier zitplaatsen, twee deuren en een motor met 16 pk, 356 cc en luchtkoeling.

Mazda is een pionier in rotatiemotoren, een innovatie die veel andere autoconstructeurs toen onmogelijk achtten. Vanaf 1967 werd de technologie gebruikt bij de productie van seriewagens zoals de Mazda Cosmo Sports. Dezelfde motor zat in de Mazda 787B nr. 55, de wagen die Mazda in 1991 de overwinning opleverde in de 24 uur van Le Mans. Zo werd Mazda het eerste Japanse merk dat deze legendarische uithoudingstitel in de wacht sleepte.

Sindsdien maakt de Wankel-rotatiemotor deel uit van het DNA van Mazda. De motor is zelfs de inspiratiebron voor een slogan van het merk: 'Lighter, Stronger'.

Ook wat design betreft, blijft het merk niet achter. Hun in 2010 gelanceerde Kodo-designstrategie ('Soul of Motion') leverde hen al meer dan 350 design- en innovatieprijzen op. In 2016 werd de Mazda MX-5 Miata uitgeroepen tot 'World Car Design of the Year' door een panel van autojournalisten uit de hele wereld. Intussen is dit model de meest geproduceerde roadster (meer dan een miljoen exemplaren) in de geschiedenis. En natuurlijk bracht Mazda in 2020 een 100% elektrische wagen op de markt.
01/09/2020

Privacybeleid   -   Cookies   -   Unsubscribe

Bij voortzetting van uw bezoek aan deze site, accepteert u het gebruik van cookies om uw ervaring te delen, evenals de correcte werking en doelgroep meting van onze website.

Meer info