Top

News

29 OKTOBER TOT 01 NOVEMBER: GILLET MOTORCYCLES 100 YEARS ... in the spotlight

News


Gillet, dat in 1919 het levenslicht zag na afloop van de Eerste Wereldoorlog, is de derde van de 'Demoiselles de Herstal' (de andere twee zijn FN en Saroléa, zoals genoegzaam bekend). De onderneming werd opgericht door boekhouder Léon Gillet, die al heel vroeg gefascineerd was door de nieuwe en meeslepende wereld van de motor en door ontwerper Fernand Laguesse.
De sportieve successen lieten niet lang op zich wachten: in 1921 behaalde Gillet de zege in de 350 cc-klasse van de eerste Grote Prijs van België en won het merk Parijs-Nice, Circuit des Vosges en andere regelmatigheidswedstrijden. Gillet ondernam ook enkele epische rally-raids: Parijs-Constantinopel in 1924, Parijs-Moskou-Parijs (en de Ronde van de Sovjet-Unie) in 1925, en als kers op de taart de World Tour door Sexé en Andrieu in 1926-1927 en Luik-Leopoldstad-Luik door luitenant-vliegenier Fabry in 1927.
Ook wonnen de Gillet-motoren de Bol d'Or in 1936, omdat ze als eerste tot driemaal toe het algemene klassement op hun naam schreven: in 1928, 1929 en 1936 (boven op de zeges in de afzonderlijke klasses)!
 
In de naoorlogse periode verdwenen snelheidswedstrijden in België naar de achtergrond door de groeiende belangstelling voor motorcross. Ook daar schitterde Gillet door in 1946 en 1948 het Belgische kampioenschap te winnen.
Om de betrouwbaarheid van zijn producten te bewijzen, nam het merk steeds vaker deel aan regelmatigheidswedstrijden, met tal van gouden medailles als resultaat. De meest indrukwekkende zege was ongetwijfeld die van Kempeneers in Luik-Milaan-Luik in 1953.
 
Dankzij de bekwaamheid van verscheidene liefhebbers (*) zijn nagenoeg alle Gillet-modellen te bewonderen in Autoworld, inclusief de authentieke motoren van de World Tour (**) en de expeditie naar Leopoldstad (***). Al deze machines worden aangevuld met historische documentatie en illustraties.
 
(*) Yves Campion, Vincent Derdeyn, Michel Degueldre, Jan Leux
(**) ter beschikking gesteld door het Museum van Chatellerault (Frankrijk)
(***) ... door het Museum van het Waalse Leven (Luik)01/09/2020

Privacybeleid   -   Cookies   -   Unsubscribe

Bij voortzetting van uw bezoek aan deze site, accepteert u het gebruik van cookies om uw ervaring te delen, evenals de correcte werking en doelgroep meting van onze website.

Meer info