Top

News

Who’s who @ Autoworld: Sebastien de Baere

News

Vandaag stellen we in onze rubriek « Who’s Who in Autoworld » de man voor die ervoor zorgde dat Autoworld uitgroeide tot een levend, dynamisch en gezellig museum. Hij werd net tien jaar geleden – in januari 2011 - aangesteld als algemeen directeur van Autoworld. Sébastien de Baere benadrukt steeds dat hij dat niet op zijn eentje deed, maar dat hij steeds heeft kunnen rekenen op een fantastisch team. Dat is misschien wel waar, maar het is toch hij die alles orkestreert.


Toen ik in januari 2010 werd aangesteld tot algemeen directeur van Autoworld, had ik al enkele jaren ervaring in de evenementensector en ik zag meteen het enorme potentieel van Autoworld, echt een uitzonderlijke locatie. Het museum daarentegen, dat was een ander paar mouwen. Dat was voor mij een serieuze uitdaging, maar ik was jong en naïef, ik ging de uitdaging aan… en ik heb al doende geleerd.  Als ik nu terugkijk, kan ik enkel maar besluiten dat ik op het juiste moment op de juiste plaats was. Ik had het grote geluk dat ik meteen de steun en het vertrouwen kreeg van de Raad van Bestuur, van de h. Herman De Croo, de voorzitter van het museum, van de h. Marcel Seys, destijds de CEO van het museum en vooral van de h. Roland D’Ieteren, die mijn mentor was.

De eerste grote uitdaging was om het “moreel van de troepen” terug op te krikken. Ik kwam met nieuwe ideeën en een strategisch plan voor de komende jaren. Ik stelde hen mijn visie voor en ze geloofden er in. Opdat een plan zou slagen, moet men enerzijds de steun hebben van de beheerders en anderzijds ervoor zorgen dat er binnen het team fierheid en een eenheidsgevoel heerst. We begonnen dus met de verjonging van de collectie waarin de vooroorlogse auto’s oververtegenwoordigd waren, met de creatie van nieuwe zones en de organisatie van tijdelijke tentoonstellingen waardoor de bezoekers meerdere keren per jaar naar het museum zouden worden gelokt.…
Acht jaar geleden lanceerden we ook het concept van de « Friends », een groep gepassioneerde vrijwilligers die één keer per maand verzamelen in het museum om de auto’s te poetsen en om technische info te krijgen.
Een andere verwezenlijking waar ik bijzonder trots op ben, is de creatie van Europees netwerk van multimerken-musea. Een ideaal vehikel om ook in het buitenland van ons te laten horen. 

De organisatie van de tijdelijke tentoonstellingen is steeds opnieuw een boeiend avontuur. Daar kruipt heel veel voorbereiding in. Bijna twee jaar voor de tweejaarlijkse tentoonstellingen op het einde van de oneven jaren. Het team is echt bijzonder creatief en enthousiast ! We willen ons publiek steeds opnieuw verrassen en ervoor zorgen dat elke grote expo nog een groter « wauw-gevoel » geeft dan de voorgaande. Dat zich steeds willen heruitvinden zorgt wel voor een enorme druk… maar als de openingsavond dan aanbreekt, de deuren opengaan en het publiek enthousiast is… dat is voor mij dan echt een apotheose, een moment dat ik zeer intens beleef. En als dan een iconisch figuur zoals Wolfgang Porsche je, bij de opening van de tentoonstelling gewijd aan zijn grootvader, toevertrouwt dat ze perfect weergeeft waar het om gaat bij de geschiedenis van het merk Porsche, en dat hij het op dezelfde manier zou hebben aangepakt…dan ben je natuurlijk apetrots… 

Er zijn natuurlijk nog vele andere onvergetelijke momenten. Wanneer er bijvoorbeeld een spectaculaire auto toekomt. De vrachtwagen stopt op de Esplanade. De laadklep gaat open en de auto verschijnt… ik heb telkens opnieuw kippenvel. Weet je dat er al meer dan 3000 auto’s op de podia van het museum zijn gepasseerd?! Dat is toch fantastisch!  En toch zijn er nog heel veel auto’s die ik in Autoworld zou willen zien. Zoals bijvoorbeeld een echte Aston Martin DB4 GT van 1961, ontworpen door Ercole Spada, die we ooit hebben mogen verwelkomen in het museum tijdens een privé-avond. 

Er zijn zoveel buitengewone ontmoetingen die ik hier heb mogen beleven, teveel om op te noemen. Zoals de dag dat de Amerikaanse Ambassadeur hier kwam, in het gezelschap van Jay Leno, de beroemde Amerikaanse talkshow host  van de « The Tonight Show », een ongelooflijke “petrolhead” en verzamelaar van klassieke auto’s, maar anderzijds een heel toegankelijke man. 

Het is geweldig om zijn passie zo te kunnen beleven ! Er is nog geen dag geweest dat ik tegen mijn zin naar het museum ben gekomen. Na tien jaar is het nog steeds met plezier dat ik me dagelijks de vraag stel “wat gaan we vandaag eens doen?” k voel me echt geprivilegieerd. 

Er zijn nog vele dromen en projecten die ik zou willen realiseren met Autoworld. Mijn grote droom, diep vanbinnen, is om een grote en definitieve tentoonstelling te kunnen organiseren, waar bezoekers vanuit heel de wereld op zouden afkomen. Een publiekstentoonstelling, maar veel ruimer dan de automobiel alleen, en waarvan de tickets maanden op voorhand zouden worden verkocht. Ik heb nog geen concept, maar misschien komt dat nog. Ik ben er gerust in. :)27/01/2021

Privacybeleid   -   Cookies   -   Unsubscribe

Bij voortzetting van uw bezoek aan deze site, accepteert u het gebruik van cookies om uw ervaring te delen, evenals de correcte werking en doelgroep meting van onze website.

Meer info