Top

News

Een Tesla Roadster van 2009 voor Autoworld

In februari verwelkomde Autoworld één van de eerste Tesla’s, een merk dat zijn reputatie opbouwde met elektrische auto’s. Het gaat om een gelimiteerde « Signature » versie, één van de 250 eerste voor de Europese markt. Deze Tesla Roadster werd nieuw gekocht door Athlon Belgium , die hem nu ter beschikking stelt aan Autoworld. Hij is te bewonderen in de (steeds groeiende) zone met elektrische voertuigen.Alle liefhebbers van elektrische auto’s weten intussen wel dat de grote baas van Tesla Elon Musk heet. Maar het is zeker ook de moeite om even stil te staan bij de man naar wie het merk werd genoemd: Nikola Tesla.
Waar komt de naam Tesla vandaan?  Velen onder jullie zullen het wel weten, maar het is nooit verkeerd om daar even bij stil te staan.

In 2003 startte Elon Musk heel bescheiden met de bouw van elektrische auto’s onder de merknaam Tesla, verwijzend naar een zekere… Nikola Tesla.

Nikola Tesla was een Amerikaanse ingenieur en uitvinder van Servische origine, geboren in 1856. Hij ligt aan de basis van de ontdekking van de wisselstroom voor transport en distributie van elektriciteit. Het was ook hij die o.m. de eerste alternatoren en de eerste inductiemotor op wisselstroom ontwikkelde. Het was ook hij die de ontdekking van elektromagnetische golven in de praktijk wist om te zetten en die nieuwe methodes van “energieoverdracht” beschreef. Nikola Tesla wordt tegenwoordig algemeen erkend als één van de meest creatieve ingenieurs (zelf omschreef hij zich liever als « ontdekker ») van het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

Hij werd ook wel eens de « gekke geleerde » genoemd. Maar hij was  voor alles een groot humanist die ervan droomde iedereen gratis elektriciteit te bezorgen dank zij wisselstroom die draadloos zou worden verdeeld . Hij deed honderden uitvindingen! Niettegenstaande dat bleef hij eerder onbekend tot meerdere decennia na zijn dood, want veel van zijn uitvindingen werden onterecht toegeschreven aan zijn rivaal Thomas Edison (de grote verdediger van de gelijkstroom) bij wie hij in dienst trad kort nadat hij naar de VS emigreerde in 1884, en die een aanzienlijk deel van de uitvindingen van Nikola Tesla liet vastleggen.

Beide personages waren heel verschillend van elkaar : « Thomas Edison wou zaken laten functioneren en er geld mee verdienen, Nikola Tesla daarentegen wou vooral de geheimen van de elektriciteit doorgronden » (cfr de historica Jill Jonnes). Na zijn ontslag bij Thomas Edison, verviel Tesla in armoede en verkocht hij zijn patenten waarbij hij ermee instemde dat de clausule werd geschrapt die bepaalde dat hij 2,50$ per verkochte pk wisselstroom zou ontvangen. Had hij dat niet gedaan, hij zou zonder twijfel één van de rijkste mensen van zijn generatie zijn geworden!

Nikola Tesla gaat vervolgens in zee met George Westinghouse, een grote concurrent van Edison. Tussen hen wordt de « oorlog van de elektrische stromen » uitgevochten ! In 1896 wordt in de VS voor de wisselstroom van Westinghouse-Tesla gekozen, maar Westinghouse, die dan diep in de schulden zit, weet Tesla ervan te overtuigen om af te zien van zijn royalties.

Tesla trekt zich meer en meer terug nadat hij er in 1901 niet in slaagt om een eerste transatlantische radioverbinding tot stand te brengen vanaf de Wardenclyffe toren. Zijn rivaal Guglielmo Marconi krijgt later de Nobelprijs voor de uitvinding van de draadloze telegraaf die er kwam dank zij één van de patenten van Tesla.

Nikola Tesla overlijdt in 1943 in een hotelkamer in New York, diep in de schulden maar met meer dan 300 patenten op zijn naam, waaronder dat voor de wisselstroom, UHF en draadloze telegrafie.

De urne met zijn asse bevindt zicht in Belgrado, hoofdstand van Servië, in een museum dat helemaal aan hem is gewijd, en de luchthaven van Belgrado is naar hem genoemd.

In 1960, werd de internationale eenheid van magnetische inductie tesla (T) genoemd. Maar vandaag wordt zijn naam vooral geassocieerd met de gelijknamige luxueuze elektrische auto’s.

We zouden steeds even moeten denken aan deze « poeet van de wetenschap » , zoals zijn rivaal Thomas Edison hem noemde, telkens als we het licht aanknippen. Want dat doet beroep op wisselstroom, die door Tesla werd uitgevonden.24/03/2021

Privacybeleid   -   Cookies   -   Unsubscribe

Bij voortzetting van uw bezoek aan deze site, accepteert u het gebruik van cookies om uw ervaring te delen, evenals de correcte werking en doelgroep meting van onze website.

Meer info