Top

News

1986 - 2016 – Autoworld wordt 30 jaar

News


Op 29 september 1986 opende Prins Albert (de latere Koning Albert II) Autoworld feestelijk. Het compleet nieuwe museum had ten doel om een deel van de fabelachtige collectie van Ghislain Mahy onder te brengen. Die verzameling bestond uit meer dan 1.000 voertuigen, waarvan sommige gerestaureerd waren, maar waarvan nog veel andere nauwelijks meer waren dan een wrak.

Autoworld is de afgelopen 30 jaar uitgegroeid tot veel meer dan een museum. Het krijgt bezoekers van over de hele wereld over de vloer. Zij zijn niet alleen benieuwd naar de permanente collectie en de nieuwe zones die in de loop der jaren zijn ingericht, maar ook naar de talrijke en soms spectaculaire tijdelijke tentoonstellingen die er worden georganiseerd.

In de loop van het jaar vertellen we jullie nog meer over de meest opvallende feiten uit de geschiedenis van ons museum.

Autoworld bevindt zich in de zuidelijke hal van het 'Wereldpaleis' van de Esplanade van het Jubelpark, die in opdracht van Leopold II naar aanleiding van de 50e verjaardag van België werd gebouwd.

Van 1902 tot en met 1935 vond daar jaarlijks het auto- en fietssalon plaats (behalve tijdens de oorlogsjaren tussen 1915 en 1919).

Was dit een voorteken van wat er komen zou?

Feit is dat de site in het verleden vele bestemmingen heeft gekend. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ze bijvoorbeeld als garage gebruikt door het Duitse leger. In 1920 werd het Mundaneum erin ondergebracht. Na de Tweede Wereldoorlog deden de gebouwen dienst als economaat van het Ministerie van Economische Zaken, als opslagruimte voor het sportmateriaal van Adeps (de Franstalige tegenhanger van Bloso)... en als rustpunt voor wedstrijdduiven. Geleidelijk aan raakten de gebouwen in verval.

Toen in 1984 werd beslist om er een deel van de Collectie Mahy in onder te brengen, moest de hele ruimte worden leeggemaakt. Ook de enorme cabine van een Caravelle, waar niemand nog interesse voor had, moest weg.

Bij de opening van het museum in 1986 konden bezoekers er ongeveer 230 gerestaureerde auto's uit de Collectie Mahy bewonderen - voornamelijk modellen van vóór de oorlog.

Het Autoworld-avontuur kon beginnen...



03/02/2016

Privacybeleid   -   Cookies   -   Unsubscribe

Bij voortzetting van uw bezoek aan deze site, accepteert u het gebruik van cookies om uw ervaring te delen, evenals de correcte werking en doelgroep meting van onze website.

Meer info