Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Bij Autoworld staan februari en maart traditioneel in het teken van de Volkswagen Kever, hét symbool van de verliefde koppeltjes. Het hoogtepunt: onze Love Bugs Parade op 13 februari, de zondag van Valentijnsdag.
Aansluitend kun je je hart ophalen in onze tijdelijke expo over de Kever, waar deze wagen in al zijn vormen te bewonderen valt.

Wie zelf een Kever heeft (of heeft gehad), heeft gegarandeerd tal van onvergetelijke anekdotes te vertellen over zijn of haar avonturen met het schattige wagentje. De Kever is niet zomaar een auto, maar een echt lid van de familie, en soms wordt hij zelfs van generatie op generatie doorgegeven. Daar heeft de filmklassieker ‘The Love Bug’ ongetwijfeld iets mee te maken!

Dit jaar staat bij Autoworld de band tussen eigenaar en auto in de kijker. Daarom hebben we enkele eigenaars gevraagd of ze hun VW Kever aan het museum willen uitlenen en hun leukste verhalen willen vertellen. En om die verhalen ook met onze bezoekers te delen, spelen we een kort video-interview met de eigenaar af bij elke wagen die in het romantische decor tentoongesteld staat. De gevoelens die Herbie al decennialang oproept, krijg je op deze expo dus in een heel bijzonder licht te zien!

Een greep uit de expo ...

De standaard Belgische VW Type 1 van Thomas is een van de allereerste VW's die in 1951 door D'Ieteren naar België werden geïmporteerd.  De wagen werd eerst geleverd aan de garage van Jos Paisse te Wezet, waar hij bleef rusten tot ... 2019. Dat is 40 jaar!  De marineblauwe kleur van dit model is uiterst zeldzaam. Als VW Kever-fan kocht Thomas de auto drie jaar geleden, maar hij heeft ook twee andere vintage modellen. De Type 1 rijdt weliswaar (nog) niet, maar hij staat wel prachtig naast die uit 1955.

De 'ovale' Kever van Tijs is '100% made by D'Ieteren': hij rolde in 1955 uit de D'Ieteren-fabriek van Vorst. Toen hij jong was, vond Tijs niets leuker dan de rust op te zoeken in de oude, ovale zwarte Kever van zijn grootvader, die hij nooit gekend heeft. Op die manier voelde het toch een beetje alsof zijn opa bij hem was.  Helaas moest het autootje worden verkocht, maar in 2011 wist Tijs een bijna identiek model op de kop te tikken, met dezelfde kleur, dezelfde geur, hetzelfde gevoel én dezelfde nostalgische sfeer.  Sindsdien maakt de ovale Kever onlosmakelijk deel uit van de familie en beleven de kinderen er heel wat plezier mee.

De 'Herbie' van Ivo, compleet met nummer 53, is een exacte replica van de wagen die Disney Studios gebruikte.  Natuurlijk is 'Herbie' niet zo uit de VW-fabriek gekomen, hij is speciaal gemaakt voor de film. Ivo heeft alle films over de Love Bug gezien en het autootje tot in de kleinste details nagemaakt met zijn Kever uit 1964. Dat mag je gerust letterlijk nemen: Ivo heeft zelfs tal van motortjes en een afstandsbediening geïnstalleerd om de ogen, wimpers en glimlachende bumper van Herbie tot leven te wekken.  Naast zijn 'Herbie' heeft hij nog talloze Kevers onder handen genomen. Momenteel is Ivo druk bezig met de restauratie van een schitterende VW Kever Hebmüller uit de jaren 1950.

Didier is niet zo'n doe-het-zelver: zijn Kever was volledig rijklaar en piekfijn in orde toen hij hem kocht. Een echt pareltje, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. De auto werd voor het eerst ingeschreven in 1964, maar werd over twee jaar gebouwd (1963/1964). Enkele onderdelen komen uit het vorige jaar, met name het kofferdeksel en de vrij zeldzame antracietgrijze lak L469.

De Mach 1 Okrasa van Frederic dateert uit 1965.  Van deze speciale editie met Okrasa 1300 cc-motor zijn slechts een handvol exemplaren gemaakt.  Net zoals veel VW Kevers uit die tijd werd deze wagen in de fabriek van Vorst gebouwd. 
En net zoals de Herbie van Ivo heeft de Mach 1 van Frederic al op de cover van verschillende automagazines gestaan. Een autootje met sterallures dus!

Tot slot leent de D'Ieteren Gallery ons hun 'Kever van de Afrikaanse circuits', waarvan Jacques ons de geschiedenis uit de doeken doet. In 1950 vertrokken vier vrienden, onder wie Pierre D'Ieteren en Jacques Swaters, in dit Kevertje om de 'Raid Volkswagen Brussel-Congo en terug' af te leggen: een tocht van 24.036 km in vier maanden tijd. De tentoongestelde wagen is een waarheidsgetrouwe replica: hij is zandkleurig om beter in het woestijnlandschap op te gaan, aan weerszijden zijn aluminium zandladders bevestigd, hij is uitgerust met een schop en twee jerrycans (met benzine en drinkwater) aan de zijkanten van de carrosserie ... Twee maanden lang ontdek je bij Autoworld al deze en nog veel meer verhalen en anekdotes over de Kever. Sommige zijn romantisch, andere grappig ... en ze zijn allemaal even boeiend!

Copyright pictures: Yves Noël