Beste bezoekers, 
Op woensdag 24 april zal het museum uitzonderlijk gesloten zijn voor het publiek.
Gelieve ons te verontschuldigen voor het ongemak.

Autoworld blijft meer dan ooit in beweging!
Het jaar wordt ingezet met de creatie van een nieuwe permanente tentoonstelling, die in het teken staat van het beroemdste Belgische stripfenomeen: Kuifje.
De jonge reporter, geesteskind van Hergé, zal zonder twijfel een nieuw Belgisch maar ook internationaal publiek naar Autoworld lokken, om er het verband tussen de avonturen van Kuifje en de auto’s te ontdekken. Want daar draait het om !
De beroemde stripreeks die door Hergé werd verzonnen, staat bol van mooie auto’s. In de 24 albums kan men niet minder dan 79 verschillende automodellen ontdekken.

© Yves Noel – Hergé-Moulinsart 2022

Om er enkele te noemen : de beroemde Ford T van “Kuifje in Congo”, de Lincoln Torpedo Grand Sport uit “De sigaren van de farao”, de Amilcar CGS van “Kuifje in het land van de Sovjets”, de Opel Olympia van de Syldavische spionnen uit “De scepter van Ottokar” (exacte kopie van de eerste auto die Hergé zich in 1938 aanschafte) de Impéria Mésange uit “De krab met de gulden scharen”, de Lancia Aprilia van Emir Ben Kalish Ezab in “Kuifje en het zwarte goud” of nog de bestelwagen van beenhouwerij Sanzot, de 2 PK van Janssen en Jansen zonder de talrijke auto’s te vergeten die voor het Kasteel Molensloot zijn geparkeerd op de laatste prent van “Cokes in voorraad”.…Een ongelooflijke scène uit een rally… voor auto’s  !
Hergé was echt gefascineerd door auto’s. Ze waren onlosmakelijk verbonden met de verhalen die hij verzon. Maar hij maakte er steeds een erezaak van om ze natuurgetrouw af te beelden. Er duiken dus overal auto’s op in de avonturen van Kuifje, of hij nu chauffeur is of passagier, vrij of gevangen.
Hergé was zelf eigenaar van vier van de automodellen die in de avonturen van zijn hoofdpersonage voorkomen. Kuifje daarentegen was zelden eigenaar van de auto’s waarmee hij zijn avonturen beleefde, dat was enkel het geval voor de Ford T en de Amilcar CGS.

© Yves Noel – Hergé-Moulinsart 2022

Een weetje
De beroemde kuif van onze held was het gevolg van een bliksemstart in zijn allereerste avontuur « Kuifje in het land van de Sovjets » dat in 1929 werd gepubliceerd in Le Petit Vingtième, de geïllustreerde bijlage van de krant Le Vingtième Siècle. Om voor de lezer een gevoel van snelheid zichtbaar te maken tijdens een achtervolging, tekende Hergé de fameuze kuif op het hoofd van zijn jonge held. Die weerbarstige kuif werd meteen ook het handelsmerk van Kuifje. Hij kreeg er zelfs zijn Nederlandse naam door.


De auto's van Kuifje in Autoworld


© Triptyque  – Hergé-Moulinsart 2022

Kan men zich een beter kader voorstellen dan het prestigieuze Autoworld museum in Brussel om de auto’s die Kuifje vergezelden in al zijn verplaatsingen in de kijker te plaatsen?
De nieuwe permanente tentoonstelling opent als Kuifje 93 wordt (Kuifje werd geboren op 10 januari 1929).
Deze nieuwe zone kwam tot stand met de steun van de Nationale Loterij (*) en het Brussels Hoofdstedellijk Gewest, en in samenwerking met de vennootschap Moulinsart en de Studios Hergé. Ze is opgevat als een plaatje uit een stripboek. Men betreedt het auto-universum van Kuifje via een ingenieuze optische illusie.
Schaalmodellen van de meest legendarische voertuigen die door Hergé werden getekend zijn tentoongesteld in acht etalagekasten. En via een groot scherm kan men getuige zijn van de « making-off » van een miniatuur in 3D.
Als kers op de taart worden ook twee echte auto’s tentoongesteld aan de ingang van de zone: de Ford T van « Kuifje in Congo » en de rode Willys Jeep uit “Kuifje en het zwarte goud” ”!
 
De toegang tot de zone « De auto’s van Kuifje » is inbegrepen in de toegangsprijs tot het museum.

© Triptyque  – Hergé-Moulinsart 2022

(*) Citaat van de Nationale Loterij:
De Nationale Loterij steunt honderden projecten die haar spelers nauw aan het hart liggen. We zijn dan ook trots dat we dankzij onze spelers dit originele initiatief van Autowereld kunnen helpen verwezenlijken.