Top

Virtueel bezoek

Geschiedenis

Autoworld collectie

Specifieke zones

Belgium at Autoworld

Image

Met de zone ‘Belgium at Autoworld’, valoriseert het museum ons auto-erfgoed en de vele Belgische voertuigen van de verzameling. Ze brengt ook hulde aan de Belgische knowhow op dit domein, een kennis die ontstaan is op het einde van de 19e eeuw in één van de avant-gardistische landen van de auto.‘

« Belgium at Autoworld” verhaalt via een twintigtal tentoongestelde voertuigen en een zeer uitgebreide iconografie, de geschiedenis van de auto in België. Met rijkelijk geïllustreerde modules belicht de expositie een hele rist facetten: de oorsprong, de uitvinders, de industriëlen, de ingenieurs, de ambachtslui, de designers, de circuits, de autocoureurs, de autorenstallen… Alles wat van België een uitzonderlijk land maakt in de geschiedenis van de auto, zowel gisteren als vandaag.

Sport & competition

Image

Meer dan twintig competitievoertuigen worden gepresenteerd met een originele en dynamische mise-en-scène – verhoogde bocht, vertrekrooster, oude paddocks, een zone Michel Vaillant – en voorzien van foto’s, oude films en informatieschermen.

Het contrast met de rest van het museum is groot. Hier komt men in de wereld van de circuits en de automobielsport, een wereld waarin motoren ronken van single-seaters, F1’s, GT’s en rallywagens.

Een dynamische zone
De meerderheid van de voertuigen die getoond worden in de zone ‘Sport & Competitie’, zal regelmatig vervangen worden, zodat de bezoeker nieuwe modellen kan ontdekken. Zo kunnen ook de verzamelaars die hun voertuig uitgeleend hebben, nog deelnemen aan rally’s, competities of historische wedstrijden…

Design story

Image

De evolutie van het koetswerk. Van paardenkoets tot prototype en concept car. Een domein, waarin vandaag heel wat Belgische ontwerpers naam en faam verworven hebben.

Enkele uitzonderlijke prototypes behoren tot de Autoworld collectie. In de aanvangsperiode leverde de constructeur bijna altijd een onderstel, waarop de klant een koetswerk naar keuze kon laten bouwen, dat vaak op een koets geleek.

Vanaf 1901 begonnen de koetswerken te evolueren tot 1914 kunnen wij spreken van het gouden tijdperk voor de carossiers.

Workshops

Image

Twee autoateliers zijn naast elkaar geïnstalleerd. Een authentiek atelier voor herstellingen, dat een reconstructie is van het atelier van Ghislain Mahy en een modern atelier met een functionele brug, voorzien van alle materiaal dat momenteel in hedendaagse garages wordt gebruikt. Deze zal gebruikt worden voor publieke workshops.

Boven de ateliers, in een soort boxen, hangen de micro-cars en populaire wagens , die op die manier zichtbaar zijn in de hoogte.

Job on wheels

Image

De nieuwe educatieve zone ondersteunt het project ‘Jobonwheels.be’

De werkgevers uit de autosector hebben het moeilijk om gekwalificeerd personeel aan te trekken en te behouden. Nochtans studeren elk jaar heel wat jongeren af in een (auto)technische richting. Maar te weinig schoolverlaters gaan effectief aan de slag in de autosector.
Het project werd gelanceerd door de autosector en richt zich tot jongeren, door hun opleiding te ondersteunen, en door de overstap van de schoolbanken naar de werkvloer te vergemakkelijken.

Bedoeling van deze zone is de jongeren en technische scholen op een interactieve wijze en spelenderwijs kennismaken met de verschillende facetten van de autosector, nog steeds de grootste industrietak in België.

Collection Thiry

Image

Marcel Thiry deed ongeveer hetzelfde met motorfietsen als wat Ghislain Mahy met auto’s deed. Als garagist in Habay in de provincie Luxemburg verzamelt hij wrakken van motorfietsen, die hij met veel geduld en toewijding restaureert. In een zorgvuldig nagebouwd atelier uit de “Belle Epoque” periode, staan enkele van de mooiste exemplaren van zijn collectie opgesteld. Maar ook elders in het museum kan u Belgische en buitenlandse motoren ontdekken.

Public services

Image

De auto speelt vanaf het prille begin een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Hulpdiensten zagen al snel het nut en gemak van de automobiel in.

Vooral na WWI stellen wij een belangrijke ontwikkeling in de verschillende sectoren vast. Brandweer-, zieken- en lijkwagens, politie en Rijkswacht, of pechverhelpingsdiensten zoals Touring Wegenhulp e.a. Ook taxi’s behoren sinds de beginjaren tot het vertrouwde straatbeeld.

In Autoworld stellen wij enkele unieke exemplaren voor zoals de Minerva uit 1933, die door de brandweer van Schaarbeek tot in de jaren ’60 gebruikt werd. Verder een Delahaye uit 1907, één van de eersten die aan de stad Parijs geleverd werd en een Dennis Fire Engine uit 1923 die tot in de jaren ’50 in Gent dienst deed.

Pierre D’Ieteren

Image

Kom de “Galakoets” bewonderen. Dit voertuig behoort tot de mooiste exemplaren en werd gebruikt als staatskoets toen Napoleon III zijn huwelijk met Eugenie de Montigeot vierde.

Voortbeweging werd altijd al nauw geassocieerd met het vak van de koetsenmaker. In het vroege begin van de auto voorzag de fabrikant zijn klanten van een rollend chassis. De klant ging dan naar een bouwer van paardenkoetsen voor de carrosserie. Dat het resultaat bekend stond als een “paardenloze koets” lijkt logisch.

Deze tentoonstelling werd in 1991 gesticht en alle tentoongestelde voertuigen zijn deel van de collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

Cartoon Zone

Image

Michel Vaillant heeft een voorkeurplaats gekregen in deze nieuwe zone van het museum: een ‘paddock’, bewaakt door één van de echte ‘Vaillante’s Grand Défi’ die zijn eigen rol speelt in de film van Luc Besson uit 2003.

Deze ‘cartoon zone’ is een soort super-fotostudio, een wereld aan de rand van de realiteit en het stripverhaal, met centraal een F1 Vaillante waarin groot en klein zich kunnen laten fotograferen.

Talloze foto’s en grafische reproducties die recht uit de verhalen van Jean en Philippe Graton komen, belichten de geschiedenis van dit oeuvre dat beter dan enig ander, verhaalt over de autosport en de competitie.

Media Room

Image

De verjaardag van Autoworld staat niet alleen in het teken van de toekomst, maar besteedt ook ruime aandacht aan de geschiedenis van het museum alsook de (r)evolutie die de automobiel de laatste 30 jaar heeft doorgemaakt.

Naar aanleiding van onze verjaardag krijgt het museum er een nieuwe permanente ruimte bij - de 'Media Room'.Deze zone heeft ruime aandacht voor de volgende thema’s:

  • De (onbekende) geschiedenis van het gebouw dat onderdak biedt aan Autoworld en dat (wie weet dat nog?) ooit de plaats was waar de eerste nationale auto- en fietssalons werden georganiseerd. Uiteraard wordt in deze film ook de nodige aandacht besteed aan de geschiedenis van het Jubelpark in het algemeen;
  • De geschiedenis van het museum Autoworld sinds haar opening in 1986;
  • De evolutie van de automobiel van 1980 tot vandaag;

In de grootste ruimte, voorzien van een dertigtal zitplaatsen, worden de films op een groot scherm afgespeeld, met commentaar in vier talen (Nederlands, Frans, Engels en Duits). Afhankelijk van de activiteiten en de tijdelijke tentoonstellingen die in het museum plaatsvinden, zal het filmprogramma met specifieke themavideo's worden aangevuld in deze interactieve zone.

Zone USA

Image

Achterin het museum wordt de bezoeker ondergedompeld in de sfeer van de jaren vijftig tot zeventig dankzij decors die werden gerecupereerd van de tentoonstelling ‘American Dream Cars & Bikes’ en auto’s uit die tijd die tot de permanente collectie van het museum behoren.

Salon 1910

Image

Wist u dat ...

  • het adembenemende gebouw waarin Autoworld al meer dan 30 jaar gevestigd is, de locatie van de allereerste auto- en fietssalons was? Die werden er georganiseerd van 1902 tot 1934. De hallen waar nu het auto- en luchtvaartmuseum zijn, waren toen met elkaar verbonden (de Esplanade bestond toen nog niet).
  • auto's op maat werden besteld en, een beetje zoals haute-couturekleding, geproduceerd. De toekomstige eigenaar kocht een chassis bij het automerk en bezocht daarna een carrosseriebouwer die de carrosserie op maat ontwierp.

Dit alles en nog veel meer kunt u van dichtbij zien in onze bijna 1000 m² grote nieuwe zone: 'Salon 1910'. De foto's en reproducties in deze hal dompelen u onder in de sfeer van de eerste autosalons. In de leerrijke showroom vindt u chassis en afgewerkte auto's, tal van uitvergrote foto's, videofragmenten uit de oude doos en natuurlijk een dertigtal auto's zoals ze werden verkocht op de Salons aan het begin van de vorige eeuw.

In 'Salon 1910' neemt Autoworld u mee op een fascinerende reis door de autogeschiedenis met een prachtige tentoonstelling in de rechtervleugel van het museum.


Belgium at Autoworld

Room

Sport & competition

Room

Design story

Room

Workshops

Room

Job on wheels

Room

Collection Thiry

Room

Public services

Room

Pierre D’Ieteren

Room

Cartoon Zone

Room

Media Room

Room

Zone USA

Room

Salon 1910

Room

Privacybeleid   -   Cookies   -   Unsubscribe

Bij voortzetting van uw bezoek aan deze site, accepteert u het gebruik van cookies om uw ervaring te delen, evenals de correcte werking en doelgroep meting van onze website.

Meer info