2023 is een bijzonder jaar voor de autosport: het legendarische Circuit van Le Mans viert zijn 100-jarig bestaan! De race van de eeuw vindt plaats op 10 en 11 juni.

Bij deze gelegenheid en als warm-up presenteert Autoworld de tentoonstelling "24H of Le Mans, 100 years of race history" die van 1 april 2023 tot 28 mei 2023 plaatsvindt.

Een tentoonstelling die u onderdompelt in de wereld van de 24U van Le Mans, alsof u er zelf bij was!

De ongeveer vijftien zorgvuldig geselecteerde auto's dragen daar in grote mate toe bij, maar niet alleen zij! Vele details van het circuit worden weergegeven in de enscenering: van het geluid van de motoren, over de plaats van de auto's op de startgrid tot de pilotenwissels. Niets wordt aan het toeval overgelaten! Korte films over de geschiedenis en de mooiste momenten van de races maken de reis door ruimte en tijd compleet!

De tentoongestelde auto's hebben allemaal een echte band met de 24U van Le Mans; of ze nu hebben deelgenomen of werden gebruikt bij de testen!

Hier alvast drie legendarische modellen die worden voorgesteld:

Is de film "Le Mans 66" een van uw favorieten? Dan kunt u de Ford GT40P uit 1966 bewonderen, die werd gebruikt voor de tests van de beroemde race waarin Ford Ferrari onttroonde door de eerste 3 plaatsen te veroveren! Het was zelfs de reserveauto voor de wedstrijd.

Laten we teruggaan naar 1976 om de Inaltera te ontdekken. Zegt deze naam u niets? Het is de eerste auto die wordt gepresenteerd onder de naam van zijn sponsor! Het is ook de eerste auto ontworpen en ontwikkeld door Jean Rondeau (Franse piloot en autofabrikant die als enige de 24U van Le Mans won in zijn eigen creatie). En de auto waarmee de Belgische pilote “Christine” in 1977 samen met Lella Lombardi de “Coupe des Dames” won.

We eindigen dit overzicht met de Peugeot 905. Het moet gezegd worden dat zijn ontwerp een belangrijke troef was bij zijn overwinningen: zijn chassis profiteerde van de technologie van Dassault Aviation en zijn motor komt dicht in de buurt van wat destijds in de Formule 1 gangbaar was.

Wie de ervaring nog verder wil drijven, kan (in het weekend) plaatsnemen in één van de simulatoren om de sensaties van de coureurs te ervaren en te proberen de beste tijd te halen!

Deze tentoonstelling kwam tot stand dank zij de samenwerking tussen de “Automobile Club de l'Ouest” en Autoworld.