Autoworld eert van 1 maart tot 28 april 50 jaar Volkswagen Golf. De succesvolste Europese auto is intussen toe aan z’n 8ste generatie, die dit jaar alweer een facelift kreeg en draait nog steeds mee aan de top door constante vernieuwing, technische innovaties en ontelbare varianten.

Giugiaro

In 1974 beantwoorde het concept van de VW Kever niet meer aan de geldende normen. De opvolger wordt voorzien van voorwielaandrijving en uiteraard een watergekoelde motor voorin. Een grote achterklep en neerklapbare achterbank staan in voor een praktischer gebruik van het interieur. Giogretto Giugiaro wordt verantwoordelijk voor het design. Het resultaat is een erg compacte wagen, die zowel in twee- als vierdeurs versies beschikbaar wordt. Het gewicht ligt 165 kilogram lager dan de VW Kever, wat maakt dat de motorisatie van een 1.1 (50pk) of 1.5 liter (70 pk) meer dan volstaat om het nieuwe model uitstekend te laten presteren. En door geoptimaliseerde productietechnieken én een verkoopsprijs die in Duitsland 600 DM hoger ligt dan bij de VW Kever, is de nieuwe Volkswagen klaar voor succes. Maar zou het publiek ook volgen?

Golf I

Volkswagen hoeft niet lang te wachten op het antwoord. De verkoop van de nieuwe Golf, vernoemd naar de golfstroom, loopt als een trein. Tegen het einde van de productie van de 1ste generatie in 1983 zullen er 6,9 miljoen Golfs gebouwd zijn. In Zuid-Afrika gaat de productie van dit model zelfs door tot 2009! Vrijwel meteen laat Volkswagen de Golf ook evolueren. Geen enkel autotype kent zoveel varianten. In Amerika spreekt men van de Rabbit, in Mexico van de Caribe. Uiteraard zijn er de mythische GTI-versies, diesels, pick-ups en cabrio’s. De Golf blijft verrassen.  

Golf II

De tweede generatie is groter om te voldoen aan de vraag naar meer comfort. Maar het basisconcept blijft onveranderd. Het design komt deze keer uit het eigen Wolfsburg-huis en de productie gebeurt voor het eerst volledig geautomatiseerd. Er volgen C, CL en GL uitrustingsniveaus. Uiteraard komt er ook een GTI-versie, een Rallye homologatiespecial met 160 pk en vierwielaandrijving, evenals een Country all-road versie. De Belgische Rijkswacht neemt ook Golf GTI’s in dienst als reactie op de woelige tijden van Bendes en overvallen. En Volkswagen toont zich uiterst vooruitziend met de CitySTROMer II, een elektrische variant waarvan reeds in 1985 70 exemplaren geproduceerd worden. In 1987 wordt een hybride prototype geïntroduceerd. En opnieuw scheert VW hoge verkoopstoppen. In 1988 rolt de 10 miljoenste Golf van de productielijn.

Golf III

In 1991 volgt de Golf III. Het model wordt gekenmerkt door aanzienlijk betere veiligheidsvoorzieningen voor bestuurder en passagiers. Het design is een stuk ronder, moderner, aerodynamischer en ook tijdlozer. Opnieuw zijn er CL, GL, GT, GT Special en GTI-versies, naast een eerste Variant break en opnieuw een cabrio, die bij de Golf II nooit werd ontwikkeld. De meest spectaculaire versie is de VR6 met een 174 pk sterke zescilinder onder de motorkap. In 1997 rolt de 4.805.900ste Golf III van de productielijn, wat opnieuw een succes genoemd mag worden.

Golf IV 

De Golf IV zet vol in op bouwkwaliteit en opnieuw nog meer comfort. Met een extra lengte van 13 centimeter, een met 4 cm toegenomen breedte wordt de Golf opnieuw een stuk ruimer voor z’n gebruikers. Het design wordt alom gelauwerd en intussen als een trendsetter voor de klasse aanzien. Opnieuw worden er ontelbare varianten gebouwd, met dit keer de R32 als meest extreme versie, goed voor 241 pk, vierwielaandrijving en optioneel de DSG-zesversnellingsbak. De teller van de Golf IV tikt in 2003 4,9 miljoen geproduceerde exemplaren af.

Golf V

De Golf V zet vol in op het democratiseren van rijhulp en veiligheidssystemen. Vier schijfremmen, elektronische stabiliteitsregeling (ESP), tractiecontrole (ASR), elektronisch sperdifferentieel (EDS), ABS en meerdere airbags biedt geen enkele wagen in z’n klasse zoveel veiligheid. Naast de sportieve varianten komt er ook een Golf Plus compacte van, CrossGolf kleine SUV, nieuwe Golf Variant break en de BlueMotion. Opnieuw rollen er 3,4 miljoen Golf’s van de band.

Golf VI

De Golf VI wordt getoond in 2008 en is een design van Walter de Silva. Opnieuw overtreft de Golf de gangbare normen qua veiligheidsuitrusting. Onder meer een knie-airbag voor de bestuurder, adaptieve cruise control, parkeerhulp, achteruitrijcamera, DCC adaptieve chassiscontrole, bandendruksensor, bi-xenon koplampen, dynamische bochtenverlichting en LED-achterlichten zijn ongezien in z’n klasse. Opnieuw rijden er 3,6 miljoen Golfs bij dealers naar buiten. In 2012 volgt de zevende generatie.

Golf VII

De Golf VII werd opnieuw iets groter dan z’n voorganger, maar afhankelijk van de versie zo’n 100 kg lichter. Er komt na de CitySTROMers uit de eerste en tweede generatie ook weer een elektrische golf, de e-Golf, terwijl er ook een plug-in hybride wordt aangeboden. De GTI Clubsport-versie breekt in 2016 het ronderecord voor voorwielaangedreven wagens op de mythische Nürburgring. Datzelfde jaar komt er ook een Golf 7.5 facelift, die in 2019 gevolg wordt door de Golf VIII.

Golf VIII

Bij de Golf VIII wordt voor het eerst geen driedeursversie meer aangeboden. De e-Golf wordt vervangen door de ID.3.       

Intussen staat de teller van het aantal geproduceerde Golfs over de afgelopen 50 jaar op 37 miljoen, waarmee het veruit de meest succesvolle Europese auto aller tijden is.