In 1899 wordt Fiat geboren. Het begin van 125 jaar 'Het Zoete Leven' van prachtige Italiaanse auto's. Van prachtige klassiekers, gezinswagens boordevol Italiaanse flair en sportieve uitschieters, Fiat is altijd de draaiende motor achter de Italiaanse auto-industrie gebleken. Van 4 juli tot 1 september kleur Autoworld de zomer tricolore en wordt Fiat in de bloemetjes gezet. 

Mephisto

In 1899 heerst er crisis in Italië. Maar het land van de laars zal al gauw de automobiel dicht tegen het hart drukken. Enkel de Paus kan er op meer verering rekenen dan de auto. Het is Giovanni Agnelli die het vakmanschap, het technisch vernuft en de onmiskenbare Italiaanse flair weet te combineren op industriële schaal met z’n Fabbrica Italiana Automobili Torino, kortweg Fiat. En af en toe gaat het merk op zoek naar sportief succes. Het bekendste gevolg daarvan is ‘Mephistopheles,’ een waar monster uitgerust met een vliegtuigmotor dat snelheidsrecords behaalt voor Fiat.  

Topolino

In navolging van Henry Ford snapt Agnelli dat massaproductie auto’s goedkoper en bereikbaar maakt. De Italiaanse zucht naar automobielen doet de rest. Bij het begin van de jaren ’20 is 80% van de Italiaanse automobielmarkt in handen van Fiat. In 1923 neemt Agnelli in hartje Turijn z’n intrek in de Lingotto-fabriek, het meest moderne assemblagebedrijf van Europa, inclusief testbaan op het dak. Na de Tweede Oorlog verkeert Italië andermaal in diepe crisis. Het land stond aan de verliezende kant en de industrie is letterlijk platgebombardeerd. Fiat gaat opnieuw aan de slag en richt zich nog meer op de gemiddelde Italiaan, met de reeds voor de oorlog voorgestelde Topolino en uiteraard de illustere Cinquecento.

Otto Vu 

Maar Fiat zou geen Italiaans merk zijn mochten ze niet geregeld toegeven aan hun onderbuik, waarvan de Ottovu met V8-motor de meest tot de verbeelding sprekende exponent wordt. Daarnaast zijn er ook briljante ontwerpen als de Multipla, de eerste ‘people carrier’ gebaseerd op de 600. 

Fiat 2300 Coupé

Fiat blijft zich intussen op de massaproductie richten, maar toont opnieuw af en toe z’n kunnen. Met modellen als de 2300S, die in 1961 uitkomt, heeft een vlaggenschip dat de concurrentie met de meest prestigieuze Italiaanse of andere tegenstanders aankan. Wanneer Fiat in 1969 een groot aandeel neemt in Ferrari en Lancia worden alle sportieve pijlen op die merken gericht. Later zou ook Alfa Romeo in handen komen van de Fiat-groep.

Fiat Panda

De reus die Fiat intussen is geworden, met naast de eigen merken ook samenwerkingsverbanden met Seat en Lada, krijgt klappen wanneer in de jaren ’80 een zware crisis door de automobielsector jaagt. Maar met de Panda grijpt Fiat andermaal terug naar een haalbaar model voor iedereen. De Panda zou uitgroeien tot een cultmodel dat later navolging zou krijgen met een modernere versie. 

De nieuwe 500

Die Panda zou ook de basis vormen voor de nieuwe Cinquecento 500, waarmee Fiat nogmaals een ongekend mondiaal succes boekt. Intussen maakt de naam Abarth ook weer furore op het koetswerk van verscheidene sportieve Fiat-modellen, waaronder uiteraard ook de 500 Abarth. In 2014 gaat Fiat over in de Fiat Chrysler Automobiles NV. In 2019 wordt dat de gigant Stellantis wanneer de Franse PSA Group in de rangen wordt opgenomen. In die hoedanigheid stoomt Fiat met vereende krachten door naar de volgende 125 jaar.