Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

De najaarstentoonstelling van Autoworld staat in het teken van de honderdste verjaardag van ons “Nationale” Circuit van Spa-Francorchamps. Dat werd immers op 12 augustus 1921 ingehuldigd, ook al liep dat niet helemaal zoals gepland. Omdat er slechts één auto kwam opdagen, werden enkel enkele motorraces gehouden. Het zou nog exact een jaar duren vooraleer de eerste autowedstrijd werd georganiseerd: de Grote Prijs van de RACB werd er verreden over 600 km. Winnaar was een Belg, Baron de Tornaco, aan het stuur van een Impéria-Abadal voorzien van Engelbert banden. “Een driedubbele Belgische overwinning” zo lezen we in “L’Automobile Belge” van 20 augustus 1922. Maar dit is de mooie kant van het verhaal, lezen we iets verder: geen van de grote merken zoals Ballot, Peugeot, Sunbeam, Fiat of Bugatti verschenen aan de start, en ook de grote Belgische merken ontbraken op het appel: Minerva, Nagant en Excelsior. In totaal verschenen er nauwelijks 12 auto’s aan de start… slechts 3 haalden de eindmeet. De reden van de magere opkomst? Een reglement dat heel wat categorieën van auto’s uitsloot, en heel wat merken die de wedstrijd niet belangrijk genoeg achtten om een grote inspanning te leveren. Gelukkig voor het circuit zou de geschiedenis zich niet herhalen….

Het eerste circuit was gevormd door drie stukken openbare weg, die grosso modo een driehoek vormden. Het circuit was met zijn lengte van net geen 15 km behoorlijk lang en het tracé volgde het natuurlijke reliëf, dus met flink wat hellingen en levensgevaarlijke afdalingen, zoals de Déscente de Masta. Het circuit was heel snel voor die tijd, er waren wel enkele heel scherpe bochten, zoals de Source en Stavelot, maar ook lange rechte stukken, met enkele verraderlijke bochten. Die combinatie werd menig racer fataal, en in 1970 werd de laatste Grote Prijs op het oude tracé gereden. Een weetje: het ronderecord op het oude tracé werd in 1973 gevestigd door Henri Pescarolo met een Matra 670B in 3 min 13 sec 04, een gemiddelde snelheid van 262,41 km/u. Het moest veiliger en korter wilde het circuit zijn internationale rol blijven spelen. In 1979 werd het nieuwe circuit ingehuldigd, het was 6,9 km lang, maar liep nog steeds een stukje over de openbare weg. Pas in 2003 werd het een permanent circuit met een lengte van 7,004 km. 

3 Thema's

De tentoonstelling in Autoworld wordt opgebouwd rond drie thema’s die het circuit internationale uitstraling geven: de Formule 1; de 1000 km/Spa 6 hours  en uiteraard de 24 u. Enkele tientallen racewagens, stuk voor stuk modellen die een belangrijke rol hebben gespeeld, of zelfs races hebben gewonnen worden tentoongesteld. Daarnaast ook een overzicht – op schaal 1:43 - van alle winnaars. Er werd voor gekozen om de zone “Sport & competitie” en “Design Story” op de eerste verdieping om te toveren tot een paddock, waarin de bezoekers zich kunnen onderdompelen in de geschiedenis van het Ardense Circuit,  dat niet zelden, en wat ons betreft volledig terecht, het mooiste circuit ter wereld wordt genoemd. 

Foto

Het Circuit van Francorchamps zoals Jules de Thiers van de krant “La Meuse” het zich meer dan 100 jaar geleden voorstelde. Opvallend detail, het liep in tegenwijzerzin. Van de fameuze “Raidillon” was toen nog geen sprake.