Als winnaar van de Born2Drive-finale, een e-sportwedstrijd georganiseerd door Porsche België, kan Calogero Lopez binnenkort een droom verwezenlijken: achter het stuur kruipen van een Porsche 911 GT2 RS Clubsport op het circuit van de Red Bull Ring in Oostenrijk. Om dit te bereiken, versloeg de 21-jarige Brusselaar sterke tegenstand tijdens de finale in Autoworld Brussel op zaterdag 17 februari.

Voor het derde opeenvolgende jaar was de Born2Drive-actie, die zaterdag in Autoworld werd afgesloten, een groot succes. Een jaar nadat de selectie- en finalerondes werden gehouden op het 100e Autosalon van Brussel, was het majestueuze decor van het museum Autoworld Brussel het decor voor al diegenen die droomden van het volgen van de slogan van de actie: "Van Sim Racer tot Porsche Driver". 

Twee weken lang kwamen 972 kandidaten hun geluk beproeven op een van de simulators die opgesteld stonden naast 'Driven by Dreams', een tijdelijke tentoonstelling ter ere van 75 jaar Porsche. Nadat ze de snelste tijden hadden neergezet op het virtuele circuit van Spa-Francorchamps, kwamen negen finalisten tussen 20 en 33 jaar op zaterdag 17 februari samen. Op het programma: een warming-up, een kwalificatiesessie en een race van 45 minuten in virtuele Porsche 911 GT3 Cup-auto's (type 992), prachtig versierd in Red Bull-kleuren. Aangemoedigd door toeschouwers die aandachtig het commentaar volgden van Thomas Bastin en Gert Vermersch, twee bekende stemmen in de Belgische motorsport, gingen de deelnemers de strijd met elkaar. Calogero Lopez domineerde want hij pakte de poleposition en stond die niet meer af tijdens de race.

"Vorig jaar stond ik al op poleposition, maar toen eindigde ik als derde na een botsing bij de start," herinnert de 21-jarige Brusselaar zich. "Ik moet toegeven dat het een enorme teleurstelling was. Dus bereidde ik me nog beter voor op dit jaar, door veel te trainen en de set-up onder handen te nemen. Ik was gestrest voor de race, maar zodra de training begon, zag ik dat ik in de positie was om te winnen en een droom waar te maken. Calogero, voormalig winnaar van het Belgisch kartkampioenschap, moest de echte competitie opgeven vanwege een gebrek aan financiële middelen. "Vanaf dat moment werd Sim Racing het beste alternatief voor mij," legt hij uit. "Ik heb deelgenomen aan een aantal online competities en verschillende wedstrijden zoals deze. Ik heb al met auto's op het circuit geracet, maar een Fun Cup is niets vergeleken met een Porsche 911 GT2 RS Clubsport! Maar ik zal me zoals gewoonlijk voorbereiden op de simulator. Net als in de eerste twee edities kan de winnaar overstappen van een virtuele Porsche 911 GT3 Cup naar een echte Porsche 911 GT2 RS Clubsport, aangedreven door een 700 pk-motor. De Red Bull Ring in de Oostenrijkse Alpen vormt opnieuw het decor. 

Als tweede in de kwalificatie met 83/1000ste van een seconde, had Renzo Uylenbroeck een grotere bedreiging kunnen vormen voor de uiteindelijke winnaar. "Helaas miste ik mijn start", legde de 21-jarige uit Halle uit. "Ik werd ingehaald door Matthias Van den Bempt en het kostte me een aantal ronden om de tweede plaats terug te winnen. Op dat moment had Calogero al een voorsprong van meer dan 5 seconden en ik was niet in staat om het gat te dichten. Ik hoop dat ik volgend jaar de kans krijg om terug te komen. Na een mooi duel met Sacha Gorlé redde Matthias Van den Bempt - al finalist in 2023 - de bronzen medaille, terwijl Xander Van den Eynde de top 5 vervolledigde.

"Goed gedaan aan alle deelnemers aan deze laatste editie van Born2Drive", lacht Jo Peeters, Marketing Manager bij Porsche België. "Met bijna 1.000 kandidaten was het selectieproces een succes, en de gemiddelde leeftijd van de deelnemers betekent dat we een jong publiek kunnen bereiken, wat belangrijk is voor ons merk. Het prachtige kader van Autoworld, de sfeer met onze professionele commentatoren en de algemene kwaliteit van de simulators voldeden volledig aan onze verwachtingen. "Driven by Dreams" was het thema van de 75e verjaardagstentoonstelling van Porsche in Autoworld. Als je kijkt naar de carrière van Calogero Lopez, had dat ook de slogan kunnen zijn voor onze Born2Drive-actie, waaraan ik 'Driven by fairplay' zou willen toevoegen, aangezien sportiviteit dit jaar een van de sleutelwoorden was. Het feit dat we onze tentoonstelling en Born2Drive aan elkaar konden koppelen, maakte deze finale tot een groot succes."